Ford Truck Fanatics  



Home Gallery TOTM New Posts My Threads / My Replies Links Sponsors Calendar Arcade Calculators Fliers
Go Back   Ford Truck Fanatics > Superduties & Other Trucks > Ranger/Bronco II

Ranger/Bronco II Mazda B-Series

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-29-2017, 07:40 PM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
lost compression on 2 cylinders

I have a really strange issue with my '94 2.3 (the junkyard dog truck) yesterday was running fine, i stop at the bank after work for maybe 5 min, shut it off while i was there, went to leave and its missing bad, didnt think much of it, once in a while when starting it would miss but straighten out, figured it was a fault fuel injector, it is a 94, 145K miles on it. well anyways, i went to the dmv then the house, still missing bad, got worse the more it ran. this morning, same thing, drove it 5 miles to work, can barely pull itself, 4.10 gears and the most it will do is 45, 4rth gear, will idle but horribly. work my 8 then before i leave i check things over, nothing seems wrong, oil level and coolant level fine. drove it home, about halfway its smoking alot, i pull over and pop the hood, can see its oily around the #3 manifold port on exhause and its smoking from where the manifold joins the downpipe (i knew it was leaking there before) i get it to the house, pull plugs for a compression test, i had done a compression test when i first got the truck in july, it was roughly 150/160 across all 4. well now i have 160 on 1, 155 on 2, 20 on 3 and 5 on 4. so yes, 2 dead cylinders, my thought is blown head gasket between cylinders (havent pulled head yet) but theres one thing yet puzzling me. after the engine cooled down i checked fluid levels. coolant fine, oil down to the add mark..... yes, i lost a qt of oil i under 5 miles of driving. i did notice oil pressure guage acting weird during driving, it would dip halfway down then go back up. almost acted like a bad connection it was moving so much back and forth. motor sounded like it was "hammering" while driving too. i took a couple of videos, at idle after the drive from work it almost sounds like a diesel. both 3 and 4 plugs were oil soaked, i cant understand why the oil loss/burning is happining. any ideas? yes, i know i have to keep digging and take it apart. but this is just incredibly weird. ran great up until it didnt..... was surprized it lost 2 cylinders. guess that proves that its not always as bad as you think it could be.... sometimes its worse....


this was how it was running before, took about a month ago:
https://www.youtube.com/watch?v=ojaJFKWOJlU

on the drive home today:
https://www.youtube.com/watch?v=tPQgTShRuP4

parked after the drive from work, idleing:
https://www.youtube.com/watch?v=4e2TlGFGxYU

sick....not in a good way....
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11-30-2017, 08:44 AM
dustybumpers's Avatar
dustybumpers dustybumpers is offline
owned by Fords
 
Join Date: Nov 2009
Location: In my own world
Posts: 1,950
dustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond reputedustybumpers has a reputation beyond repute
If the plugs are oil soaked, it's not firing
If they are oil soaked suddenly, and there is a clunking sound while running, you probably broke some rings


Oil pressure changes would be a seperate issue.
Could be something is plugging up the pick up screen
__________________
Charlie
"A common mistake people make when trying to design something completely fool proof, is to underestimate the ingenuity of a complete fool."
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2017, 08:08 PM
cbaker65's Avatar
cbaker65 cbaker65 is offline
 
Join Date: Apr 2014
Location: Mcfarland,Calif.
Posts: 4,873
cbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond reputecbaker65 has a reputation beyond repute
I had 2 loose spark plugs the other day ,LOL...make sure that all the
plugs are tight ,they tend to loosen up!....
__________________
CB

Im not a bum,Im on vacation!....

Last edited by cbaker65; 12-05-2017 at 08:21 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-16-2017, 11:03 PM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
well i got it tore down and found head gasket blown between 3 and 4 cyl. and gasket was eroded back clear to the return hole on the head where the oil drains back down from the head to the crankcase. sent head off and they found nearly every valve seat was cracked, someone before me must have gotton this thing really hot. just sent another head off. have checked block and it seems ok. hopefully in another week the ranger will be back on the road.
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
  #5  
Old 12-17-2017, 09:21 AM
fatherdoug's Avatar
fatherdoug fatherdoug is offline
Tonto Papadapolous
 
Join Date: May 2008
Location: 90 Clicks East of Hell
Posts: 17,870
fatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond repute
Looking at your pictures. I love the old late 50's emblem on the hood of the ranger.
__________________
'78 F-150 Lariat

Quote:
Originally Posted by john112deere
I think the lens of time is required to differentiate between the real milestones, and the detours along the way.
Quote:
Originally Posted by mrxlh View Post
Strippers, ammo and SKS, wow, that is almost sig worthy!!
Reply With Quote
  #6  
Old 12-17-2017, 10:36 AM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
yes, i love that emblem, had been trying to find one of those for awhile now. found that one at a flea market some 30 miles from me, this guy had all sorts of emblems for sale, think he must have went to a junkyard and stripped as many as he could. id love to somehow emboss the tail gate with F O R D like they did back in the day. sure i could use decals but i like the "stamped" look better. ive already removed the blue oval from the tailgate and filled in the alignment holes.
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
  #7  
Old 12-21-2017, 11:29 PM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
heres the heads, top one is the original one that head gasket blew on, lower head is the one i got last week from a junkyard. both are 60# paperweights. think im going with a autozone head, can get one with valves but no cam/lifters for 350. a complete head with cam, valves,lifters and such is 532. think i have enough other peices that will work. just bites that "estimated delevery time" is dec 28. dont feel like taking chances with another junkyard head. just hope this isnt a china casting. they dont call it "the land of almost right" for nothing....

https://www.flickr.com/photos/154582...in/dateposted/
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
  #8  
Old 12-22-2017, 11:19 PM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
well, pulled the trigger on a new autozone head, the $350 one with no cam/lifters/rockers. just a head with valves in it, got my other peices i'll need soaking in diesel, cleaned with gas first but wanted a diesel coating for a little lubrication. head is supposed to be in saterday, guess we'll see, i was able to get my money back on that junkyard head that turned out to have cracks.
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
  #9  
Old 12-23-2017, 09:32 AM
fatherdoug's Avatar
fatherdoug fatherdoug is offline
Tonto Papadapolous
 
Join Date: May 2008
Location: 90 Clicks East of Hell
Posts: 17,870
fatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond reputefatherdoug has a reputation beyond repute
You're lucky to get a refund. All my "salvage" buys have been "as is where is".
__________________
'78 F-150 Lariat

Quote:
Originally Posted by john112deere
I think the lens of time is required to differentiate between the real milestones, and the detours along the way.
Quote:
Originally Posted by mrxlh View Post
Strippers, ammo and SKS, wow, that is almost sig worthy!!
Reply With Quote
  #10  
Old 12-24-2017, 08:05 PM
racsan's Avatar
racsan racsan is offline
4xford
 
Join Date: Jan 2009
Location: central ohio
Posts: 363
racsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really niceracsan is just really nice
well, got a refurbished head with valves in it, (2.3 I-4) went to put it on and discovered i have no alignment dowls, you know-those small peices that go in the head, the head gasket fits over them to align it, and when you put the head on the head bolts go through them. theres 2 of them they go on left side of block, look like thin wall pipe but theres a split in them like a roll pin, and usually they get damaged/destroyed rmoving them. well i damaged mine by using vise grips, figured i get new ones in the gasket set, no big deal.... well when i opened up my gasket set i didnt get those parts, went to autozone and it looks like i should have, and it looks like thats the only way to get them.... so i could wait another 3 days or so.... or go with this idea i just had. since you use new head bolts when re-assembling, i have a whole set of used original bolts. i took the best 2, cut the heads offf where the socket would go, then used the grinder to make a scewdriver slot. i can just finger those in the block a few turns, put on gasket then head, then regular bolts in a few holes before backing out my "alignment studs" with a scewdriver. havent done any more than make those pins, but i dont see why it wouldnt work......
__________________
1994 2wd 2.3 reg cab long bed. 4.10 gears, hurst shifter,grille guard, cap, old but runs good

pictures--> https://www.flickr.com/photos/154582...h/37156884305/
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Ford Truck Fanatics is not affiliated with or endorsed by Ford Motor Company.